lauantai 11. huhtikuuta 2015

Oklahoma City bombing

Ensiviikon sunnuntaina tulee 20 vuotta täyteen terrori-iskusta Oklahoma Cityssä. Kun kuulin tästä ensimmäistä kertaa niin olin tosi utelias tietämään lisää, joten mut vietiin Oklahoma Cityyn museoon ja katsomaan itse muistomerkkiä tästä tapahtuneesta.

Muistomerkki
Tuo vesi kohta rakennettiin itse rakennuksen kohdalle ja noissa mustissa päädyissä lukee kellon ajat 9:01 ja 9:03 milloin räjähdys tapahtui.



Kuolleiden muistomerkit.

Tuohon aitaan kiinnitetään kaikenlaisia juttuja uhrien muistoksi, mutta se tyhjennetään aina välillä.



No mitä sitten tarkalleen tapahtui?
Oli ihan tavallinen arkipäivä 19. huhtikuuta 1995. Keltainen iso rekka-auto täynnä räjähteitä oli parkkeerattu ison rakennuksen eteen pari päivää ennen itse räjähtämistä. Tämä rakennus oli liittovaltion rakennus, jonka alakerroksessa sijaitsi päiväkoti.
Aamulla klo 9:01 kuului iso räjähdys, joka loppui klo 9:03. Rakennuksesta yksi kolmasosa tuhoutui ja kaksi ensimmäistä kerrosta myös. Pommi tappoi 168 ihmistä, joista lapsia oli 19 ja 680 ihmistä vahingoittui.








Pommin räjähdyksen aikaan itse terroristi oli ajelemassa karkuun kenenkään kuitenkaan tietämättä hänen syyllisyyttänsä. Sattumalta poliisi kuitenkin pysäytti hänet ja alkoi epäillä, koska hänellä ei ollut ajokorttia ja auto sisälsi paljon luvattomia aseita. Poliisi pidätti tämän henkilön ja myöhemmin he saivat paljon todisteita hänen syyllisyyteensä. Hänelle tuomittiin kuolemantuomio ja hänen avustajalleen, josta ei löytynyt riittävästi todisteita tuomittiin elinkautiseen ehdottomaan vankeuteen.

Auto, jolla hän ajoi karkuun.







Puu, joka istutettiin kaikille selviytyjille.

Tälläistä tänään siis. En ollut oikeen varma, että kirjottaisinko erikseen tästä aiheesta, mutta mun mielestä tää oli vaan niin mielenkiintonen paikka, joten ajattelin, että ehkä teitäkin saattaisi kiinnostaa. Vaikka tämä terrori-isku ei ollut yhtä hirveä kuin New Yorkissa kaksoistornien terrori-isku niin se on kuitenkin täällä osa historiaa.

Aiheeseen liittyen, ensimmäinen päivä huhtikuuta eli aprillipäivänä meidän koulussa oli aika sairas pila. Joku oli anonyymisti jättänyt jonnekkin luokkaan paperilappusen, jossa oli pommiuhkaus. Lappusessa oli pieni keskustelu: '' Paljonko saat? '', '' Tarpeeksi räjäyttää koko koulun ja kaksi käsiasetta ''. Vaikka olikin aprillipäivä niin toi otettiin tosissaan meidän koulussa, joten samana ja seuraavana päivänä oli isot tutkimukset meidän koululla. Onneksi itse olin molempina päivinä pois koulusta, koska mulla oli softballpelejä molempina päivinä. Myös koko lukukauden loppuun meillä on repputarkastukset aina kun astuu sisään rakennukseen ja poliisi käy myös satunnaisesti.

Muuten kaikki on täällä mennyt tosi hyvin ja en malta odottaa ensiviikonloppuna olevaa Prom:ia!! Aiheesta kirjoittelen tänne sitten myöhemmin, mutta todennäköisesti paljon kuvia tulossa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti